Logo Český hydrometeorologický ústav
 Souhrnná provozní evidence
    
 Zvláště velké
nebo
    velké zdroje
    
    
    
    
 Střední zdroje
 Seznamy provozoven
 Příklady
 Kontrola hlášení

Ohlašování údajů agendy ovzduší za rok 2010 prostřednictvím ISPOP
Provozovny středních zdrojů

Aktuální informace k ohlašování agendy ovzduší prostřednictvím ISPOP jsou pro provozovatele středních zdrojů k dispozici v souboru Informace.doc.

Příklady vyplnění F_OVZ_SPOJ pro typové provozovny středních zdrojů s jednoduchou skladbou zdrojů jsou uvedeny v nabídce vlevo.
V nabídce ke stažení vpravo je k dispozici manuál pro vyplnění formuláře F_OVZ_SPOJ a manuál k validaci formuláře F_OVZ_SPOJ. Pro ohlášení údajů agendy ovzduší se doporučuje využít výhradně tlačítek „Odeslat on-line“ nebo „Odeslat do ISDS“. Při využití jiných způsobů podání hlášení je vhodné provést ve formuláři kontrolu úplnosti a správnosti odesílaných údajů. Ke kontrole je doporučeno využití tlačítka „On-line kontrola“.
Pro podání správných a úplných údajů SPE je v nabídce ke stažení vpravo k dispozici podrobný návod k ohlašování údajů povinných podle přílohy č. 7 k vyhlášce č. 205/2009 Sb. „Seznam údajů souhrnné provozní evidence zdrojů znečišťování ovzduší.

Upozornění
Pro zajištění odpovídající kvality údajů databáze REZZO 2, jejíž výhradním zdrojem jsou údaje SPE provozoven středních zdrojů, budou hlášení přijatá prostřednictvím ISPOP v ČHMÚ kontrolována a ve spolupráci s ČIŽP (viz § 42 zákona 500/2004 Sb. Správní řád - přijímání podnětů) bude v případě nevalidovaných hlášení vyžádáno podání opravného hlášení (výzva k odstranění nedostatků dle § 37, odst. 3 zákona 500/2004 Sb. Správní řád).

Dotazy k ohlašování agendy ovzduší
Dotazy týkající se např. kategorizace zdrojů, jejich příslušnosti pod jednotlivé prováděcí předpisy k zákonu o ochraně ovzduší, povinností uvádění výsledků měření u zdrojů mimo provoz, apod. doporučujeme směřovat na příslušný oblastní inspektorát ČIŽP.
Dotazy k agendě poplatků směřujte výhradně na příslušný odbor ŽP úřadu obce s rozšířenou působností (ORP). U těchto úřadů doporučujeme rovněž konzultovat náležitosti související s oznámením o poplatku v případě změny provozovatelů zdrojů v průběhu r. 2010 nebo počátkem r. 2011, ukončení provozu zdrojů, změn kategorií zdrojů (např. změny v důsledku účinnosti nové vyhlášky 337/2010 Sb. o použití organických rozpouštědel ze středních zdrojů na malé).
Dotazy týkající se technických náležitostí vyplnění SPE i poplatkové agendy, validace nebo způsobu ohlášení formuláře popř. souborů vytvořených konverzí provozních dat do datového standardu směřujte výhradně na nově zřízené Call Centrum ISPOP, které je v provozu od 10. ledna 2011 na tel. 844 001 000. Dotazy nezodpovězené Call Centrem budou postoupeny k vyřízení dalším pracovníkům zapojeným v rámci technické podpory ISPOP.
Na Call Centrum je potřeba směřovat rovněž veškeré dotazy týkající se instalace a používání aplikace Adobe Reader nebo správy účtů ohlašovatelů, popř. ověřovatelů hlášení.

Možnosti využití nabídky webových služeb ISPOP, validace hlášení agendy ovzduší dle DS 2010, apod. je vhodné řešit individuálně (např. zasláním doporučeného dopisu na adresu CENIA – odd. ISPOP, Litevská 8, 100 00 Praha 10).

    VZOR F_OVZ_SPOJ
    Návod
    Manuál F_OVZ_SPOJ
    Manuál VALIDACE
    Převod GPS
    Výpočet tepla
    EF čerp. stanice
    EF spalovací
    Dopis
    Prezentace ISPOP
    Postup registrace nové provozovny
    Postup stažení formuláře
    Postup zpracování formuláře
    Nabídka importních souborů XML
    205/2009 Sb.
    17/2010 Sb.
    Věstník 2/2011
Copyright © 2003-2011 Český hydrometeorologický ústav stránka upravena dne 10.11.2011